Pitriazis Rosea
Pitriazis rosea; daha çok gövdede ortaya çıkan, üzeri ince kepekli, pembe renkli, yuvarlak-oval şekilli döküntülerle karakterize, kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Daha çok kış aylarında görülür. Daha çok adölesan ve gençlik döneminde görülür.
Pitriazis Rosea Neden Oluşur?
Hastalığı virüslerin ortaya çıkardığı ileri sürülse de tam nedeni bilinmemektedir.
Pitriazis Rosea Belirtileri Nelerdir?
Hastalık genellikle gövdede tek bir odaktan (haberci plak) başlar, daha sonra etrafında buna benzeyen döküntüler ortaya çıkar. İlk döküntü diğerlerine göre daha büyüktür ve yaklaşık 2 hafta içinde bunu takiben tüm gövdeye ve kol ve bacaklara yayılabilir. Bu döküntüler pembe renkli yuvarlak veya oval şekilli olup üzerinde talaş benzeri ince beyaz kepekler vardır. Hastalık nadiren kaşıntılıdır.
Pitiriazis Rosea Tanısı Nasıl Konulur?
Dermatologunuz klinik muayene ile tanıyı koyabilir. Bazı durumlarda tanıyı kesinleştirmek amacıyla deri biopsisi ya da diğer hastalıkları dışlamak için ince kabuklardan mantar testi yapılabilir.
Pitriazis Rosea Nasıl Tedavi Edilir?
Yaygın olmayan olgularda nemlendiriciler yeterli iken kaşıntılı durumlarda antihistaminik tabletler önerilir. Hastalığın seyri giderek artan bir özellik gösterebileceği için bazı durumlarda kortizonlu kremler 1-2 hafta gibi sürelerle doktorunuz tarafından önerilebilir.
Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hastalığın normal seyri 6-8 hafta kadar sürebilir. Bu nedenle ilk haberci döküntü çıktığı andan itibaren sık ve deriyi tahriş edici banyodan kaçınmalı, banyolarda kese-lif yapılmamalı, derinin tahriş edilmemesine özen gösterilmeli, kaşımamalı, yumuşak ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. İki ayı aşan süre içinde düzelme veya azalma olmaz ise dermatolog tarafından tekrar muayene edilmelidir.
Pitriazis Rosea Bulaşıcı mıdır?
Hastalığın bulaşıcılığı konusunda kesin bilgi olmamakla beraber kalabalık ortamlarda daha sık olması nedeniyle bu durum şüphelidir.
Hastalık Deride İz Bırakır mı?
Bu hastalık düzeldikten sonra iz kalmamaktadır.