Siğil (Verru)
Siğil Nedir?
Siğil HPV (Human Papilloma Virüs) olarak bilinen bir virüsün derinin üst tabakasında oluşturduğu bir enfeksiyondur. En sık el, ayak, yüz ve genital bölgede deri renginde kabarıklıklar şeklinde görülür. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir ve vücudun başka bir bölümüne bulaşabilir. Ayrıca temasla ve ortak eşyaların kullanımı (havlu, terlik gibi) ile kişiden kişiye de bulaşabilir.
Siğil Neden Oluşur?
HPV virüsü direk temas ile ya da ortak kullanılan eşya ve alanlar ile kişinin cildine bulaşır. Her HPV bulaşı siğil ile sonuçlanmaz. Bağışıklık sistemine bağlı olarak bazı kişilerde enfesiyon oluşurken bazı kişilerde oluşmaz. Deride kesi ve yaralanma gibi bir giriş noktası varsa siğil oluşma ihtimali daha fazladır. HPV ile temas etmiş çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde siğil oluşma riski daha fazladır.
Siğil Türleri Nelerdir?
HPV virüsü vücudumuzda farklı bölgelere yerleşerek farklı klinik tablolar ile karşımıza çıkar.
Verru vulgaris; ek sık görülen siğil tipidir. Ellerde ve parmaklarda görülür.
Verru plantaris; ayak tabanında görülen siğil tipidir. Bası noktalarında olduğunda derinin içine doğru büyüyüp ağrı yapabilir.
Verru plana; düz-yassı siğil tipidir. Yüzde görülür.
Verru filiformis; ince-uzun gövdeli ve uçları ipliksi çıkıntı şeklinde görülen siğil tipidir. En sık yüz, boyun ve ağız çevresinde görülür.
Anogenital verru; genital bölgede görülen ve daha çok cinsel yol ile bulaşan siğil tipidir. Ayrıca virüs bulaşmış ortak kullanılan iç çamaşırı ve havlular ile de bulaşabilmektedir. Yetişkinlerde daha sık görülmekle birlikte nadiren çocuklarda da görülebilir. Doğum sırasında anneden bebeğe geçebilmektedir. Genital siğil kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserine yol açabilmektedir. Bu nedenle kadınlarda genital siğil tedavisinin ve serviksin (rahim ağzının) periyodik testlerde yakından takibi gerekmektedir.
Siğil Tedavisinde Neler Yapılır?
Tedavi seçeneği hastanın yaşı, siğilin yerleştiği bölge, yaygınlık derecesi ve klinik tipine bağlı olarak değişmektedir. Başlıca tedavi yöntemleri şunlardır;
• Kriyoterapi (soğuk ile dondurma tedavisi)
• Derinin üst tabakasını eritici keratolotik ve asitli solüsyonlar
• Lazer tedavisi
Siğilden Nasıl Korunabilirim?
• Hamam, sauna ve havuz gibi ortak alanlarda kendi terlik ve ayakkabılarınızı kullanmalısınız.
• Siğil varlığında yayılımı arttıracağı için kaşımak, koparmak gibi eylemlerden uzak durmalısınız.
• Tedavi ve başkasına bulaşma riskini azaltmak için en kısa sürede bir dermatoloğa başvurmalısınız.