Esthetique Dergisi – Medikal Cilt Bakımı ile İlgili Yazım

Medikal Cilt Bakımı Nedir?

Medikal cilt  bakımı kişinin cilt tipi ve cilt problemleri analiz edildikten sonra, profesyonel ürünler ile, klinik şartlarında ve uzman kişilerce yapılan tedavi odaklı bir cilt bakımıdır. Tedavide en önemli nokta kişinin cilt tipini ve cilt problemlerini doğru bir şekilde analiz etmektir. Cilt tipleri; kuru, normal, karma, yağlı ve hassas olmak üzere 5’e ayrılır. Medikal cilt bakımı tedavisi öncesi kişinin cildi; akne, gözenekler, siyah-beyaz nokta, lekelenme, kepeklenme veya kabuklanma bulgularının varlığı açısından detaylı olarak muayene ile değerlendirilir.

Medikal Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Medikal  cilt  bakımı bazı aşamalar izlenerek yapılır. Öncelikle cilt bakıma uygun hale getirilmesi  için uygun bir temizleyici ile temizlenir. Kuru, hassas ve normal cilt tiplerinde daha çok nemlendirici içeren krem formunda temizleyiciler, karma-yağlı ciltlerde ise jel formunda  temizleyiciler tercih edilir. Daha sonra cildi ölü hücrelerden arındırmak için peeling uygulanır. Seçilecek olan peeling tipi (kimyasal, enzimatik) ve süresi tamamen kişinin  cilt  tipine, cilt probleminin derecesine ve tedavi sırasında kişinin cildinin verdiği reaksiyona göre belirlenir. Bu aşama 5-15 dk arasında sürebilmektedir. Bir sonraki aşamada temizlenmiş ve ölü hücrelerden arındırılmış cilde maskeler masaj yardımı ile uygulanır ve ciltte bir süre bekletilir. Cildin derin tabakalarına nüfus eden maskeler cildin canlanmasını, iyileşmesini, nemlenmesini ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Son aşamada cildin ihtiyacına göre seçilmiş kremler, serumlar ve güneş kremi cilde uygulanarak tedavi tamamlanır.

Medikal Cilt Bakımının Faydaları Nelerdir?

Çevresel faktörler (hava kirliliği, güneş ışınları, sigara kullanımı, kötü beslenme), stresli yaşam, biyolojik yaşlanma ve hormon düzensizlikleri cildimizin matlaşmasına ve yıpranmasına yol açar. Periyodik yapılan medikal cilt bakımı cildin canlanarak temizlenmesine ve tazelenmesine olanak sağlar, cildin daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına destek olur. Bunun yanı sıra bazı cilt hastalıklarının tedavisine de destek olurken, cilt tonunun da eşitlenmesini ve sıkılaşmasını sağlar.

Medikal Cilt Bakımı Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Normal bir cilde ortalama ayda bir kez önermekteyiz. Ancak hastanın akne veya leke gibi bir cilt hastalığının varlığında seanslara 1-2 hafta aralıklar ile başlanıp sonrasında uygulama sıklığı giderek azaltılabilmektedir.

Medikal Cilt Bakımı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aynı gün cildin yıkanmamasını  önermekteyiz. İşlem aşamaları sırasında cilde peeling uygulaması yapıldığından, sonraki birkaç gün cildin iyi nemlendirilmesi ve güneşten korunması gerekmektedir.

Medikal Cilt Bakımı ile Günlük Cilt Bakımı Farkı Nedir?

Medikal cilt bakımı uzun süren ve aşamalı bir bakımdır. Seans süresi yaklaşık olarak 45-60 dakikadır. İşlem öncesi cilt analizi detaylı olarak yapılır ve işlem sırasında kullanılan bazı ürünler sadece alanında uzman kişilerce uygulanabilir. Ayrıca kişiye özel malzeme kullanımı ile maksimum hijyen koşullarında ve  derinlemesine yapılan bir bakımdır.

Sağlıklı ve bakımlı bir cilt elde etmek için; kişinin günlük cilt bakım rutinine evde devam etmesini ve periyodik olarak da medikal cilt bakımını yaptırmasını önermekteyiz.